Mai exista prietenie? PDF Imprimare Email

    Zilele trecute vizitam cateva site-uri crestine pe Internet, cand un articol mi-a atras atentia intr-un mod deosebit. Era vorba despre prietenie. M-a atras, deoarece in ultimul timp, Iulia, fiica mea cea mare, a fost foarte preocupata de acest subiect. Mi-a pus multe intrebari despre ceea ce inseamna o adevarata prietenie. La varsta ei este foarte preocupata de relatii.

L-am citit si am incercat sa-l raportez la experientele mele si la valoarea ce i se da in ziua de azi acestui cuvant. Lumea foloseste cuvantul „prieten” foarte des, insa, din pacate, acesta reprezinta doar o nuanta din toata paleta pe care el o detine.

In Biblie, in Proverbe 17:17 scrie: „Prietenul adevarat iubeste oricand, si in nenorocire ajunge ca un frate.”

Acum, se pare ca sensul cuvantului „prietenie” nu prea mai are credibilitate, sau a ajuns doar la nivelul unei amicitii conditionate, in continua asteptare, care nu prea are mare lucru de oferit. Sondajele sociologilor au dus la concluzia ca un om intalneste in decursul unui an intre 500 si 2500 de persoane, insa, dintre toti acestia, doar maxim 7 persoane ii sunt prieteni.

Prietenia, de fapt, este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care Dumnezeu ni le face in viata. In Biblie exista multe referinte la prietenie, iar unul dintre cele mai frumoase exemple este acela despre relatia dintre David si Ionatan (1Samuel 18-20, 2 Samuel1). Aceasta naratiune a prieteniei lor este o adevarata delectare. David si Ionatan au tinut unul la celalalt si s-au respectat reciproc.

Cand am fost nevoita sa-i explic fiicei mele despre adevarata prietenie, am tinut neaparat sa fac diferenta dintre amicitie si prietenie. Bineinteles, cele mai relevante pentru un adolescent sunt experientele noastre de familie. I-am reamintit unele dintre momentele fericite, sau mai putin fericite, dintre noi si cei care ne sunt cu adevarat prieteni sau aceia care s-au numit prietenii nostri doar pana la un anumit punct. Faptele noastre, vorbele noastre sunt modalitatea vie prin care copiii nostri sunt educati. Ei pot deveni la randul lor fie niste prieteni loiali sau, dimpotriva, vor face din ei doar niste persoane superficiale si critice.

Principiile care guverneaza legaturile dintre persoane in lumea din ziua de azi sunt: „Iti dau daca imi dai!”, „Daca nu ai ce am eu, nu poti sa te numeri printre prietenii mei” si altele de acelasi gen. Imi pare atat de rau atunci cand parintii isi sfatuiesc copiii sa nu lege prietenii trainice doar fiindca ei au avut anumite experiente neplacute.

E adevarat ca, la fel ca in cazul oricarei decizii pe care trebuie sa o iei in viata, si alegerea prietenilor cere intelepciune. Biblia aminteste despre existenta „prietenilor falsi” de care ar trebui sa ne ferim. Ieremia 9:4 spune: „Fiecare sa se pazeasca de prietenul lui si sa nu se increada in niciunul dintre fratii sai; caci orice frate cauta sa insele, si orice prieten umbla cu barfeli.” Atunci cand gasesti acei prieteni adevarati, esti binecuvantat.

    Este frumos sa ai prieteni si, mai ales, sa impartasiti aceleasi principii de viata. Prieteniile dintre crestini au un parfum deosebit din pricina legaturii stabilite de Hristos. In aceasta relatie, diferentele nu reprezinta obstacole, ci calitati apreciate si acceptate. In acest context, prietenia este un exercitiu de slujire si incurajare. Este un mod prin care Dumnezeu te foloseste. Intr-o astfel de relatie poti impartasi ceea ce ai citit, ceea ce stii, ceea ce crezi.

Suntem mai puternici datorita prietenilor, datorita rugaciunilor si dragostei lor. Experientele si felul lor de viata au un impact in vietile noastre. Problemele si necazurile sunt mai usor de purtat atunci cand langa tine ai niste prieteni adevarati. Ei stiu prin ce treci si sunt gata sa-ti sara in ajutor atunci cand ai nevoie de ei. Acesta este mediul din care eu imi incurajez copiii sa lege prietenii. Noi, in calitate de parinti, jucam un rol foarte important in luarea unei astfel de decizii.

„Fie ca Dumnezeul care daruieste rabdare, statornicie, si imbarbatare sa va ajute sa traiti in armonie desavarsita unul cu altul – fiecare din voi manifestand fata de celalalt atitudinea lui Hristos. Si atunci vom putea sa-L laudam pe Domnul intr-un singur glas, slavindu-L pe Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos.” (Romani 15: 5, 6 - Noul Testament pe intelesul tuturor).

„Purtati-va sarcinile unii altora si veti implini astfel legea lui Hristos.” (Galateni 16:2)

„Cum inveseleste untdelemnul si tamaia inima, asa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten.“ (Proverbe 27:9)

Acest gen de relatii ii surprind pe cei ce nu-L cunosc pe Hristos.

In limba engleza exista o zicala: “In the cookies of life, friends are the chocolate chips” (Prietenii sunt bucatile de ciocolata din prajiturile pe care ti le ofera viata.) Prietenii sunt acea dulceata care ni se ofera suplimentar in viata.

    Lumea nu mai crede in prietenii. „Nu mai exista prieteni adevarati in ziua de azi!” Chiar multi dintre fratii nostri in Hristos nu mai cred in ele. Ba da, exista, si noi. ca si crestini, ar trebui sa demonstram acest lucru.

Suntem noi insa adevarati prieteni? Cum ar trebui sa fie un prieten pentru tine? Inainte de toate, analizeaza ce fel de prieten esti tu pentru cei de langa tine.

Investim noi in acest gen de relatii? Ii pretuim noi pe acesti oameni care ne sunt aproape?

Prieteniile sunt comori ce nu trebuie lasate ingropate. Dumnezeu ni le-a oferit ca sa ne bucuram de ele.

Atunci cand esti un prieten adevarat, tu Ii aduci onoare lui Dumnezeu si Ii multumesti pentru acest dar pe care ti l-a dat.

 

Add comment

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
Bold Italic Underlined Striked Link Image List Quote