Interviu cu Cheti si Cusman Cionca PDF Imprimare Email

O slujire contagioasa


Cusman Cionca - CV

 • S-a nascut in anul 1961, in satul Igris - judetul Timis, fiind al saptelea copil dintr-o familie de credinciosi,
 • La varsta de 17 ani s-a botezat in biserica Filadelfia, din Timisoara, in aceeasi zi cu cea in care Cheti avea sa-i devina sotie.
 • In 1984 s-a casatorit cu Cheti, al cincilea copil dintr-o familie de credinciosi din satul Manastire, judetul Timis.
 • Au trei copii (Corina, 21 de ani; Cosmin, 18 ani; Emy, 16 ani).
 • In 1991, Cusman s-a dedicat lucrarii de slujire, parasind profesia de inspector sanitar uman.
 • In 1993, s-a inscris la Institutul Teologic Penticostal, pe care l-a absolvit in 1998.
 • In 1992, a plantat biserica Exodus, din Timisoara.
 • Pentru a-si implini viziunea unei biserici contemporane in care oamenii sa fie pastoriti, in 1998, impreuna cu un grup de familii si tineri dinamici si entuziasti, a deschis biserica Metanoia, pe care o pastoreste in prezent.

Cum ati ajuns sa slujiti in modul in care o faceti?

Si noi am fost slujiti de altii, iar slujirea acelor oameni a fost un model pe care noi l-am dus mai departe. Au fost oameni care ne-au pus pe picioare, ne-au dat credibilitate si au investit in noi. Primul nume care imi vine in minte este Valer Brancovan.

Valer Brancovan a fost un om care a deschis drumuri noi, pe care altii au mers mult mai usor. El ne-a pus Scriptura in mana, el ne-a invatat sa fim scriptocentrici. Avea un mod natural de a invata adevarul. Cornel Crasovan, Cornel Marincu, Tinu si Mircea Leontiuc, Partenie Cionca, Gelu Murariu si alti oameni deosebiti ai Filadelfiei au format mediul in care noi ne-am dezvoltat spiritual.

Mediul din biserica Filadelfia din Timisoara, pastorita de Constantin Leontiuc, a oferit, de asemenea, cadrul potrivit pentru o crestere spirituala. Pentru noi, cuvintele citite la nunta de Mircea Leontiuc au sunat ca o profetie care ne-a urmarit de atunci: „Voi sunteti o priveliste pentru ingeri, lume si oameni” (1 Corinteni 4:9b). Asta am si incercat sa fim – o priveliste. Si am reusit.

 

Cum ati constientizat nevoia unei lucrari specifice pentru familie?

    In familia noastra, dupa sapte ani de casnicie, in 1990 am realizat ca avem multe de invatat. Ne certam de la tot felul de nimicuri. Dupa ’90, am cumparat toate cartile care erau atunci pe piata despre familie. Mi-aduc aminte ca, intr-o seara, in biserica Exodus, am spus intr-o predica: „M-am certat cu Cheti, dar fiti linistiti ca am rezolvat conflictul.” Dupa aceea, o prietena buna de-a noastra a venit la mine si mi-a spus: „Cusmanut, tu ai mai auzit pe vreun pastor sa spuna ca se cearta cu nevasta?”. „Nu, nu am auzit, dar banuiesc ca toti au mici neintelegeri.” Deschiderea si transparenta noastra ne-au dat credit. Noi am recunoscut ca avem dificultati in comunicare si oamenii au vazut ca suntem la fel ca ei, astfel au capatat incredere, ne-au considerat prietenii lor si s-au deschis cu problemele lor.

    Am analizat ce se predica in primii ani de dupa ’90 in biserici si mi-am dat seama ca nu se vorbea aproape deloc despre familie, poate doar la nunti, dar si atunci, in contextul unei ceremonii, invatatura era superficiala. Avand in minte aceasta nevoie, am inceput un studiu biblic cu cateva familii din biserica Exodus. Pentru incheierea acelui curs, ne-am gandit sa facem o iesire si, timp de doua zile, sa discutam eficienta invataturii pe care am parcurs-o.

    In acel sfarsit de saptamana, am inteles cateva lucruri:

1. Marele impact pe care il are invatatura specifica despre familii.

2. Invatatura crestina trebuie specializata pentru a raspunde nevoilor specifice.

3. Iesirile unei familii din cadrul obisnuit, pentru un timp petrecut impreuna si asistati de invatatura biblica, sunt o metoda prin care acestea devin sensibile la invatatura Scripturii specifica, fiind deschise la schimbare.

4. Aceasta slujire pentru familii trebuie continuata si dezvoltata la o scara mai larga.

    Dupa acest moment, ne-am hotarat sa continuam. L-am cunoscut atunci pe pastorul Nelu Muresan, din Dej, si i-am propus sa organizam o conferinta de familii. Am imprumutat 2.000 de marci si, in august 1995, am plecat la Buzias impreuna cu 42 de familii. A fost un pret pe care l-am platit pentru a pune pe picioare viziunea pe care Dumnezeu ne-a dat-o.

    Oamenii au ramas entuziasmati. Multe familii ne-au intrebat: „Cand mai organizati?” „De ce?” „Pentru ca lucrurile pe care le-am auzit aici ne-au schimbat.” Raspundeam: „Vrem sa organizam anul viitor, dar fiecare familie trebuie sa suporte costul conferintei!”. Si am continuat in fiecare an.

 

Stiu ca o perioada familia dumneavoastra, biserica Metanoia si, implicit, conferinta „Voia lui Dumnezeu in familie” au trecut prin momente grele. Cum ati reusit sa treceti peste ele?

Am trecut prin multe, dar suntem intregi, spre bucuria multora. Au fost multe momente grele, insa aceste lucruri ne-au intarit si ne-au maturizat. Exista o zicala: „Daca o incercare nu te ucide, te intareste.”

Cel mai important lucru pe care l-am invatat in acea perioada a fost urmatorul: „Nu lasa pe nimeni sa-ti fure viziunea.” Era in anul 2000 si invatasem lucrul acesta deja cu cativa ani in urma.

 


„Am ramas dusmanul declarat al minciunii, lasitatii si, mai ales, am urat tradarea.”

    Un lucru este cert: viziunea am avut-o de la Dumnezeu, de aceea a ramas in picioare. Am avut momente de cumpana, dar am ramas credinciosi viziunii pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Din momentul acela, conferinta a luat amploare. Nu am mai putut tine doar o conferinta pe an, ci a trebuit sa organizam doua. Aveam prea multe solicitari si, in loc sa se prabuseasca, ea a crescut.

    Pana in anul 2000, am lucrat cu o echipa care, din acel an, s-a divizat si unii ne-au parasit. Insa eu am stiut ca, daca ai curatie de inima si esti onest cu Dumnezeu, nu trebuie sa te temi daca oamenii te parasesc. Intre a fi parasit de oameni si a fi parasit de Dumnezeu este o mare diferenta. In momentul in care trebuie sa decizi intre viziune si oameni, alege intotdeauna viziunea.

    Am stiut ca nu-i pot multumi pe toti, de aceea am decis intre traditie si Cuvant, intre protocolar si autentic. Au existat mai multe incercari de a circumscrie conferinta unor conceptii consacrate in biserici. In momentul acela, am luat pozitie si am spus: „Daca exista ceva pe care Biblia il numeste pacat, renuntam la el; daca nu, atunci de ce sa fim fatarnici si sa mergem pe aceleasi cai batatorite, sa bem aceeasi apa statuta si sa mancam aceeasi paine uscata si mucegaita?” Am decis de la inceput sa focalizez conferinta pe Cuvant. Cuvantul este cel care schimba oamenii. El este cel care are autoritate si nicio traditie nu trebuie sa eclipseze Scriptura, indiferent de cat de consacrata era ea. Conferentiarii au pus accentul pe Cuvant. Aceasta a dat credibilitate conferintei.

 

Care sunt conditiile succesului acestei conferinte?

    Sunt cateva aspecte esentiale.

    Ascultarea de Dumnezeu. Nu s-ar fi intamplat nimic daca Dumnezeu nu ar fi fost Cel care orchestreaza lucrurile. Nu avem niciun merit, decat acela de a asculta de Dumnezeu; noi si altii impreuna cu noi. Pot folosi cuvintele lui Pavel: „N-as putea sa spun vreun lucru pe care Dumnezeu sa nu-l fi facut prin noi.”

Munca in echipa. Au fost oameni care s-au implicat in succesul acestei conferinte. Multe familii din biserica Metanoia au fost de la inceput langa noi, au investit timp si bani pentru reusita conferintelor de familii. Pe langa acestea, ni s-au alaturat si familii de contact din alte orase. Multe nume ar trebui mentionate, insa s-ar putea sa omitem pe cineva si ar fi nedrept. Ii apreciem si le multumim tuturor celor care au ales sa fie parte la viziunea noastra. Impreuna formam o echipa, care slujeste eficient motivata de dragostea lui Hristos.

Evidenta schimbarii. Viata de familie a tuturor s-a schimbat. Lucrurile pe care le auzim din nou si din nou nu pot sa ne faca decat bine. Tocmai faptul ca anumite lucruri sunt repetate ne vorbesc cat de importante sunt. Conferinta si-a extins impactul prin cei care au participat, si acestia au dus duhul schimbarii, duhul „metanoii”, in bisericile lor. Chiar daca unii nu realizeaza, conferintele de familii au adus contemporaneitate si focalizare pe Cuvant in bisericile de unde veneau.

Structura conferintei. Multi apreciaza programul relaxat pe care il avem. Noi am adaptat programul in asa fel incat familiile sa aiba timp sa discute; dimineata sa nu se scoale foarte devreme, iar la pranz sa se odihneasca sau sa foloseasca timpul liber in modul in care doresc.

Foarte interesanta si atractiva a fost sesiunea de intrebari si raspunsuri. Marele castig al conferintei nu a fost doar raspunsurile din sala de conferinte, ci si „seminarele” care aveau loc seara in camere. Ceea ce se discuta in sala de conferinta, se continua in camera.. Lucrurile considerate deocheate sau tabu au fost abordate deschis si cu franchete la conferinta „Voia lui Dumnezeu in familie”.

Modul in care sunt tratati oamenii. La conferintele de familii vin oameni de toate felurile, din diverse biserici, oameni saraci si oameni cu bani, oameni invatati si oameni fara prea multa carte. Toti sunt tratati la fel. „Tratati la fel” inseamna tratati cu respect si cu dragoste. Deschiderea de care am dat dovada, modul in care i-am intampinat, micile cadouri, cafeaua si ceaiul de dimineata care au creat un cadru de dezvoltare a relatiilor, slujirea cu inima, toate au transmis un mesaj al pretuirii, pe care oamenii l-au receptat.

Continutul conferintei. Suntem atenti sa alegem temele care se potrivesc cel mai bine audientei. Problemele pe care le intalnim in consilierea familiala sunt un indicator al nevoilor care trebuie intampinate la conferinta. Alte teme ne sunt sugerate prin chestionare, iar altele sunt alese, prin inspiratie, de cei care conferentiaza. In acelasi timp, intrebarile care se ridica la conferinta contureaza teme care necesita aprofundate.

Am avut parte de conferentiari care au aplicat mesajul Bibliei la nevoile concrete ale familiei. Amintim aici pe pastorii care au conferentiat: Nelu Muresan din Dej, Gigi Cosman, Beni Faragau si Amza Gheoghe, din Cluj, Gog Lazar, Valer Brancovan, Petru Lascau din SUA.

Locatia conferintei. Au fost sugestii sa se organizeze conferinte locale, dar acest lucru s-a dovedit ineficient pentru ca omul vrea sa plece de acasa. Cand este o conferinta locala, oamenii nu ies din rutina zilnica si, implicit, nu devin „vulnerabili” invataturii si schimbarii. Fiecare isi gaseste motive ori sa lipseasca, ori sa intarzie. Cea mai buna solutie a fost gasirea unui teren neutru pentru toti, si Baile Felix indeplineste aceasta conditie. Am schimbat mai multe locatii, Buzias, Miercurea Ciuc, Bistrita, Fantanele - judetul Cluj, insa Felix s-a dovedit cea mai potrivita.

 

De ce nu ati chemat americani sa vorbeasca la aceste conferinte?

Cand am primit viziunea pentru o conferinta de familii, am avut doua lucruri in minte:

1. Vrem sa aducem conferentiari care se confrunta cu problemele si stilul de viata al romanilor. Numai acest tip de oameni poate avea impact asupra romanilor si numai acestia pot vorbi in cunostinta de cauza.

2. Familia este cea mai importanta institutie de sub soare si, daca nu esti in stare sa platesti pentru familia ta, de fapt, tu nu vrei sa ai o familie in care sa-ti mearga bine.

 

Oamenii nu mai citesc, dar vin la conferinta; pe o revista platesc 50.000 lei, iar pe o conferinta 3,5 milioane. Cum se explica acest lucru?

Da, e interesant! Edwin Cole, intr-una din cartile sale, recomanda barbatilor: „Daca vrei ca familia ta sa mearga bine, propune-ti ca o data la trei luni sa petreci un weekend cu sotia ta.” Conferintele ii scot pe oameni din stresul cotidian. Le acorda cadrul in care sa fie doar ei doi, ca sot si sotie; cadrul in care sa auda o invatatura care sa le consolideze relatia. Si astfel, fara sa-si dea seama, se schimba. „Suntem asa de aglomerati!”, spun multi dintre cei care au participat, „dar venim la conferinta pentru ca ne face bine.”

 

Ce impiedica anumite familii sa vina la conferinta?

Nu vor sa se schimbe. Nu este vorba de bani. Mai intreb anumite familii care au resurse financiare limitate: „Veniti la conferinta?”, iar ei imi raspund: „Nu avem bani!”. „Dar eu nu v-am intrebat de bani…” Nu vor sa se pocaiasca, acesta este motivul.

 

Nu se simt uneori epuizati oamenii din biserica Metanoia?

 


„Nu-i suficient sa auzi, daca nu vrei sa te schimbi; e important sa doresti sa te schimbi din toata inima.”

Resursele pe care le investeste Metanoia in conferintele de familii nu implica o saracire sau o epuizare a ei, este chiar un mod de a ne dezvolta. Apoi, cantarim efortul si eficienta. Este vorba de o investitie minora ca si timp, dar are un impact fantastic. Membrii bisericii Metanoia au invatat sa slujeasca.

Daca biserica Metanoia este la nivelul la care se afla, este si datorita acestor conferinte. Unul dintre lucrurile bune pe care le putem face pentru familiile din biserica Metanoia este sa le ajutam sa vina la conferinta, cel putin o data pe an. La conferinta, oamenii sunt mult mai receptivi decat in mod obisnuit in biserica. De multe ori vine cineva la mine si spune: „Uite ce am invatat la conferinta asta”, cand de fapt eu spuneam acel lucru de cinci ani in biserica. Interesant lucru, pe mine nu m-a auzit niciodata, pe cand la conferinta l-a auzit. Si este extraordinar, familia se consolideaza si o pastoresti mai usor.

Pe drumul deschis de conferinta de familii, s-a dezvoltat si Asociatia Barbatilor Crestini, coordonata de Alin Padureanu. Noi ne adresam familiilor, iar ABC Romania se adreseaza barbatilor. Multi dintre acesti barbati fac parte din familiile pe care noi deja le slujeam. Asociatia Barbatilor Crestini, desi acum are un drum si o slujire autonoma, a gasit in conferinta „Voia lui Dumnezeu in familie” un sprijin. Aceste doua lucrari sunt acum complementare.

 

De ce ati invitat sa conferentieze cu precadere pastori sau oameni care sa vorbeasca din Biblie, de ce nu ati invitat si medici, psihologi…?

Nu avem viziune pentru acest lucru. Cred ca problemele familiei sunt spirituale. Eu asa citesc in Efeseni 5:21: „Supuneti-va unul altuia in frica lui Hristos.” Daca eu si sotia mea nu ne supunem Cuvantului, pot psihologii, pot sexologii, poate oricine sa ne consilieze o mie de ani, nu ne va ajuta foarte mult. Totul incepe cu supunerea fata de Hristos. De exemplu, James Dobson, chiar daca el este medic, trateaza biblic toate subiectele. Cand ma inspir din Dobson, ma inspir din Biblie. In primul rand, Dobson este un teolog care trateaza subiectele si medical. Profesiile sociale, juridice si medicale sunt bune pentru a ne ajuta sa identificam cauzele problemelor, insa acestea nu ne ofera si solutii. Solutia este Hristos, Cuvantul.

 

De ce nu se organizeaza o conferinta care sa gazduiasca 1.000 de familii sau mai mult?

Nu stiu… nu zicem nu! Este greu sa gasesti un asemenea loc care sa gazduiasca atatea familii. Vorbim despre familii, nu despre tineri pe care ii poti caza oriunde, la gramada. In acelasi timp, la peste 1.000 de familii se pierde acel sens al partasiei pe care noi punem accent.

 


 

 

Comments  

 1. #1 Milo
  2008-09-2919:17:05 Bravo Cusmanut, un cuvant direct si adevarat. Te sustinem in a continua sa aduci onoare lui Dumnezeu prin lucrarea pe care o faci impreuna cu Cheti si echipa pentru a zidi familii puternice in Imparatia Lui.

  Milo

Add comment

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
Bold Italic Underlined Striked Link Image List Quote